sâmbătă, 7 noiembrie 2015

Ce inseamna impermeabil ?

Ce inseamna impermeabil ?     

    Acest termen se foloseste in limbajul curent atat pentru imbracaminte cat si pentru incaltaminte. 
Dar oare ceea ce dorim a fi impermeabil, este si in realitate ? Ceea ce vom cumpara va satisface nevoile noastre reale ?

    Pe scurt cateva precizari despre acest termen cand e vorba de incaltaminte:
- Impermeabil inseamna ca opreste trecerea fluidelor, in special vorbim aici de apa.
- intelegem ca nu lasa sa treaca apa, insa uneori putem intelege ca nu lasa sa treaca niciodata sau nu lasa sa treaca 1 ora sau o anumita perioada
- se foloseste la incaltaminte termenul de piele hidrofobizata si in acest caz pielea este special tratata inainte de a fi utilizata. Acest termen este sinonim cu hidrofug sau hidrofob.
- astfel din conversatiile pe aceasta tema cu clientii nostri am considerat ca trebuie sa mentionam un procent, ca de exemplu 100% impermeabil.



          

       Chiar daca termenul este clar, adaptarea lui in domeniul incaltaminte, sufera cateva grade de comparatie. Cand dorim sa cumparam o pereche de bocanci care sa fie impermeabili, trebuie sa ne gandim cat de inpermeabili dorim sa fie. Trebuie sa stim ca un material 100% impermeabil va determina piciorul sa transpire ceea ce sigur nu ne dorim.

    In perioada friguroasa de toamna iarna, pentru cine lucreaza in mediul exterior, este indicat sa nu se expuna neprotejat la factorii de frig si apa cu atat mai putin la factori combinati.
Din punct de vedere a normelor prescrise in Comunitatea Europena s-a stabilit standardul S2 S3 si WRU.despre acestea putea citi in catalogul general la pagina 202 Standarde CLICK Aici. 
Acestea ne spun ca putem sa alegem incaltaminte cu rezistenta crescuta la umiditate (adica S2) sau altfel zis partial impermeabila, sau fabricati din piele hidrofobizata conform acestor norme. 

   Pe intelesul larg, in cazul in care ne prinde ploaie torentiala, calcam in apa in mod repetat sau stam in zapada, aceasta norma nu este suficienta. In rest acest tratament al pielii face fata.
Unii producatori realizeaza produse superioare care depasesc aceste norme si cresc protectia la apa. Totodata se folosesc membrane intercalate in captuseala interioara sau exterioara care cresc gradul de impermeabilizare dar tot nu se atinge 100% impermeabil.

          

    Asa cum probabil intuiti, incaltamintea ce nu lasa niciodata apa sa treaca sunt cizmele de cauciuc, cizmele din PVC sau din Poliuretan.
Dumneavoastra alegeti cum sa fie incaltamintea, partial impermeabila astfel incat piciorul sa respire sau 100% impermeabila cand expunerea la apa si fluide este iminenta, sau cat mai impermeabila astfel ca alegeti un produs superior ce depaseste normele minime S2, S3, WRU.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu