joi, 8 iunie 2017

Zgomotul si protectia auzului

  Nivelul zgomotului din jurul nostru fluctueaza permanent si nu ne dam seama daca e mare sau mic, de fapt cat este de mare, cat este de deranjant si cat este de daunator; aceastea sunt intrebarile si tema esentiala ce ne preocupa in acest moment.
Fiecare poate observa vorbind la telefon, ca atunci cand sta in casa nu se pune problema niciodata ca nu se aude destul de bine interlocutorul (nevorbind de probleme de semnal) iar cand iesim pe strada aglomerata trebuie sa ne lipim urechea mult mai puternic de difuzor pentru ca zgomotul de afara sa nu patrunda in urechi si sa favorizam sunetul din telefon.
In activitatile de productie ne confruntam des cu zgomotul utilajelor cu care ne putem obisnui daca este relativ scazut si monoton, daca nu este fluctuant si nu atinge valori mari.
      Dar suntem informati despre riscul pierderii auzului ?
https://www.youtube.com/watch?v=FH6LifDWIrM&feature=youtu.be
Ne-a spun un client ca n-a mai putut scapa de tiuitul de urechi, oricat de liniste era in jurul lui.
Altii spun ca o ureche a cedat si nu mai aude bine cu ea.
Daca citim informarea din domeniul protectiei auzului vom constata lucruri foarte serioase si riscuri la care ne expunem fara sa stim.
                                                                                                               .
De asemenea in anul 2016 TVR și Radio România, în parteneriat cu Asociația Audiologilor din România si cu Societatea Română de Otorinolaringologie Pedriaticăsi a initiat o campanie de informare pentru protectia auzului ce merita vazuta LINK AICI
Urmariti-ne pentru a fi Echipat si Protejat !

Cateva date tehnice:
1. SR 6161-1/2008 - Acustica in construcţii. Partea 1: Măsurarea nivelului de zgomot în construcţii civile. Metode de masurare. Revizuieste: STAS 6161/1-89 

2. SR 6161-2/2008 - Acustica în construcţii. Partea 2: Măsurarea capacităţii de izolare la zgomot aerian a elementelor de construcţii şi a faţadelor. Metodă de determinare. Revizuieste: STAS 6161/2-89 

3. STAS 10009-88 - Acustica urbană. Limite admisibile ale nivelului de zgomot urban.

4. STAS 6156 - 86 - Protecţia împotriva zgometulul în constructii civile şi social-culturale. Limite admisibile şi parametrii de izolare acustică.

STAS 6156 - 86 stabileşte limitele admisibile ale nivelului de zgomot echivalent continuu din clădirile de locuit etc., în vederea asigurării protecţiei şi confortulul acustic in unităţile funcţionale din aceste clădiri. 
În acest standard, prin unităţi funcţionale se înţeleg încăperi sau grupuri de încăperi care necesită o limitare a nivelului de zgomot produs sau declanşat din afara lor, de surse ce nu pot fi înlăturate sau reglementate de cel care foloseşte unitatea. 
Pentru clădirile de locuit, unitatea funcţională o constituie apartamentul. 
Confortul acustic într-o unitate funcţională se asigură prin nivelul de zgomot echivalent interior a cărui valoare limită admisă, pentru apartamentele din clădirile de locuit este de 35 dB(A)* si nu trebuie sa depăşească cu mai mult de 5 dB(A) nivelul obţinut fără sursele de zgomot interioare.
Nivelul de zgomot echivalent interior se determină in conformitate cu STAS 6161/1 - 89. 
*Nota: dB(A) este o unitate de măsură a nivelului de zgomot fiziologic, ponderat pe curba de ponderare A, care ţine seama de modul de percepere al urechii umane. În dB(A) se dă o singură valoare globală.
In cazul cladirilor de locuit, intervalul de timp in care se ia in considerare la calculul nivelului de zgomot echivalent interior real (care se compara cu nivelul admisibil), se determina dupa cum urmeaza, pentru perioada:
de zi (intre orele 06,00 – 22,00) se considera intervalul de 8 ore consecutive caruia îi corespunde nivelul de zgomot cel mai ridicat;
de noapte (intre orele 22,00 – 06,00) se considera intervalul de 30 minute consecutive caruia îi corespunde nivelul de zgomot cel mai ridicat.
În cazul când în exploatarea clădirilor de locuit şi in vecinătăţile acestora ar exista unele acţiuni izolate, caracterizate printr-un nivel ridicat de zgomot (ex: muzică executată in camere de locuit) care provoacă disconfort, nivelurile de zgomot respective se caracterizează în funcţie de durata zgomotului (exprimată în procente faţă de o perioadă de referinţă de 8 ore ziua sau de 30 de minute noaptea).

După câte î-mi amintesc, in Bucuresti sunt 1- 2 experti sonometristi acreditaţi.

Cu stimă,
Expert judiciar Eugen MARCOVNiciun comentariu:

Trimiteți un comentariu