joi, 19 noiembrie 2015

Este vizibila Vesta reflectorizanta?

        
LINK

  Este vizibila Vesta reflectorizanta?   
.
    Vizibilitatea este esentiala si poate fi imbunatatita sau compromisa. 
Sunt multe situatii si domenii de activitate in care este esential sa ne observam colegii de lucru si sa fim vazuti la randul nostru, iar scaderea vizibilitatii prezinta risc de accidentare.
Toti soferii stiu ce inseamna sa conduca la lasarea serii, a intunericului si pe deasupra sa si ploua. 
Vizibilitatea scade drastic si condusul devine foarte nesigur. Imaginati-va un pieton imbracat in negru care trece aleator strada. Sunt foarte mari sansele sa nu-l vedem. 
Aceeasi persoana daca are imbracaminte reflectorizanta poate fi observata, insa depinde de cativa factori fizico-chimici.

                                             
    Dorim sa va aducem la cunostinta ca imbracamintea de inalta vizibilitate este compusa din partea fluorescenta si de partea reflectorizanta amandoua avand functiile lor: culoarea fluorescenta creste vizibilitatea ziua (este marcata cu X) iar cea reflectotizanta creste vizibilitatea noaptea (este marcata cu Y).
Producatorii testeaza cu un aparat special numit Spectofotometru culoarea fluorescenta, pentru ca aceasta culoarea are anumite lungimi de unda si doar atunci este buna daca se incadreaza, iar daca nu, vesta sau geaca este inutila. Standardul ce ne asigura de acest parametru este EN471.
Benzile reflectorizante ce ne ajuta noaptea, sunt testate de un alt aparat numit Retroreflectometru
Cand vom aveam in mana o vesta, o geaca sau un echipament de acest tip, putem verifica eticheta si valorile inscrise; cu cat sunt mai mari cu atat este mai buna imbracamintea. 
De exemplu 3 si 3 este cel mai bun (valori pentru X si Y)

                                             
    In urma purtarii si spalarii imbracamintea se uzeaza si in timp functia de vizibilitate se diminueaza. 
Unul din partenerii nostri a folosit cel mai bun material fluorescent si a testat geaca la spalari repetate in apa de 40 grade Celsius. 
Materialul isi pastreaza calitatea conform normelor si la 50 spalari. Acest articol este disponibil doar la comenzi speciale. 
Celelelate rezista la mai putine spalari, cc.25-30, la care se adauga si uzura, murdarirea. Recomandam asadar, sa se schimbe o data la 1 an imbracamintea ce este utilizata in mod constant, astfel ne mentinem in intervalul de siguranta.

-----------------------------------------------------------

    Informam corect despre Echipamente de protectie. Putem sa va fim cel mai bun partener in protectia de calitate.



Un comentariu: