Fiecare activitate are ceva specific si fiecare are ceva comun. Pana la un punct alegerea este usoara fiindca daca ne uitam la forma culoarea si ergonomia sau potrivirea manusii pe mana, atunci putem sa ne facem preferinte relativ repede.
Se intampla ca intr-un domeniu chiar personalul ce lucreaza, sa ajunga la alegerea celei mai bune variante, asta dupa ce efectueaza mai multe teste pe diferite tipuri de manusi iar recomandarea noastra este de ordin tehnic privind grupa de protectie, norme si rezistente.
Este obligatoriu pentru echipamentele de protectie comercialziate in Uniunea Europeana sa existe insemne adecvate pe fiecare bucata asa si pe fiecare manusa.
Partea 1 - Protectie mecanica
Acest simbol ne indica 5 lucruri care putem sa le citim astfel nu alegem la nimereala si nu comparam 2 perechi diferite cu proprietati diferite pentru ca nu evem un rezultat relevant.
- in primul rand EN388 inseamna ca suntem la evaluarea proprietatilor mecanice
- cifra 4 (poate fi de la 1 la 5) ne indica cicluri de abraziune iar 4 este excelent ! 8000 cicluri inseamna ca se uzeaza lent in frecarea cu materialele manipulate.
- cifra 1 ne indica rezistenta la taiere care in acest caz este slabuta, dar poate nici nu suntem expusi la acest risc
- cifra 2 ne indica rezistenta la sfasire; in cazul in care manusile in timpul lucrului nu se uzeaza in grosime dar se rup atunci avem solicitari de sfasiere mecanica si trebuie sa trecem la nivelu 3
- iar ultima cifra 1 inseamna rezistenta la perforare; acest aspect merge impreuna cu rezistenta la taiere si cand avem nevoie de protectie de acest fel crestem ambele cifre selectand manusi de nivel superior.
Fiind toate limpezite, avem si tabelul ce contine aceste informatii:
Ne vedem la partea a 2-a.